Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vér

2014.04.27


„Mert minden testnek élete az ő vére a benne levő élettel.” Mózes III. 17:14

„...mert a vér az a lélek...” Mózes V. 12:23

„A vérben az élet, legyen az enyém!” - Drakula

Kegyetlen szörnyeteg lakozik minden emberben, és ha kardot, lándzsát adsz a kezébe és háborúba küldöd, a szörnyeteg felébred. Nem kell hozzá más, csak a vér szaga...George R.R. Martin

 ♦

H.G.Wells klasszikusának, a Világok harcának Spielberg-féle átdolgozásában a gonosz földönkívüliek gyilkos inváziójának eredményeként szó szerint vérben úszik a Föld. Vértócsák, -tavak mindenütt, s vörösek a sziklák, növények, épületek, minden. Hogy Spielberg miért tért el akkora mértékben az eredeti műtől, hogy gyakorlatilag szinte semmi közük egymáshoz, csak találgathatok, de az biztos, hogy a mába átültetett filmjével sok újabb „ET”-ellenséget sikerült kreálnia a nézői közül. Ehhez a leghatásosabb eszközt használta, a vért. A többségben valószínűleg fel sem merült, hogy a történet nem valóság, és a vér művér, meg számítógépes trükk, és bizonnyal arra sem gondoltak sokan, hogy milyen magasan állna a valódi vér bolygónkon, melyet gyűlöletből, háborúinkkal, kapzsiságból, féltékenységből, szórakozásból, bosszúból, vagy az igazságért ontottunk mi emberek és ontunk ma is ugyanúgy. Nap, mint nap folyik a vér, szakadatlanul, és nem csak embereké hanem állatoké is, esztelen vadászatokon, oltáron, arénákban, vágóhidakon – azért, hogy egyesek jól szórakozzanak, meg hogy megegyük őket vérrel, vagy anélkül, és a többségben meg se fordul, hogy ez normális-e, merthogy biztos benne, hogy az.

feroer--szigeteki-ferfias-mulatsagok.jpg "Férfias" mulatság a dán Feröer-szigeteken. Minden évben, csupán szórakozásból mészárolnak le a bátor férfiak sokezer delfint és bálnát.

A vér, amely testünket átszövő ereinkben folyik, ami az életet jelenti, a nyugati orvostudomány meghatározása szerint egy folyékony szövet, ami sok egyéb feladata mellett oxigént, szédioxidot, tápanyagot, oldott anyagcseretermékeket és vizet szállít a test minden sejtjébe, illetve azokból. Betegségei, vagy nagyobb mennyiségű vesztesége halált okozhat. A keleti orvoslásban a vér és a Qi, vagy életenergia, szorosan összekapcsolódnak. A vér oda áramlik, ahol a Qi található, ezenkívül képes a Qi-t tárolni. A vér tehát a Qi egyik aspektusa, vagyis nem korlátozódik pusztán fizikai összetevőkre. A Qi, vagy Csi jelentése levegő, lélegzet, illetve energia. (A Qi, ha valamiképp meg akarom fogalmazni: a Világmindenséget átható erő, ami egyszerre élteti és mozgatja is azt. Így minden energia – a látszólagos elkülönültség mellett is – egy és ugyanaz.) 

A Bibliában a vér a lélek hordozója, de vannak, akik szerint a vér maga a lélek. A zsidóknál három szó van a bibliai lélekre: 1. nefes, vagy animális, ami az életerőt jelenti állatban és emberben. 2. Ruach, vagy szellemi lélek, azaz Szent Szellem, ami Isten szelleme és az emberé. 3. Nesama, vagy halhatatlan lélek, ami visszaszáll Istenhez a halállal.

Az arisztotelészi lélek hármasa: növényi lélek – állati, vagy animális – spirituális, vagy szellemi lélek.

Tagadhatatlan, hogy a vért, mely létfontosságú életünkhöz, valamilyen titokzatos misztikum övezi. Az ősi kultúrákban, természeti népeknél a vér tulajdonképpen fizetőeszköz volt az istenek felé, de lehetett a hatalom kinyilvánítása a legyőzött felé avval, hogy a győztes ivott a legyőzött véréből, így örök hatalmat nyert felette a szellemvilágban is, de birtokolhatta annak erejét is. A vér bűvös erejének köszönheti „majdnem” sebezhetetlenségét Szigfrid, aki miután megöli Fafnert, a Nibelungok kincsét őrző sárkányt, megfürdik annak vérében. (A „majdnem” egy falevél, ami a lapockájára esik a fürdő közben, így ott nem lett sebezhetetlen.) Kevésbé szerencsés Herkules, akinek kínhalálát Nesszusz, a kentaur vére okozza, akit a hős a Hidra vérébe mártott nyilaival öl meg. A méregtől átitatott vér lesz a félisten veszte.

Nagy valószínűséggel a vérben rejlő életenergia lehet az oka a vérszívók létezésének, és itt nem a szúnyogokról, meg társairól beszélek, hanem a vámpírszerűek népes, szerteágazó családjáról. Vérszívók szinte mindenhol felbukkannak a Földön az ősi legendákban, mint például az ókori káldeusoknál, az ősi Egyiptomban Sekhmet egy vérívó istennő (12.dinasztia), az ókori rómaiaknál gonosz csábító tündérek, a vérszívó lámiák, a görögöknél empusa, de például a holtak birodalmában a holtak szellemei is örökösen vérre szomjaztak. E démonokat említik a Védák is, aztán az északi népeknél Draugr a neve, Dasnavar az örményeknél, jiangshi Kínában, kyuuketsuki Japánban, gangshi Koreában, churel Indiában, kukudhi Albániában, chupacabra Puerto Ricoban, Chilében, Brazíliában, moroi Romániában, Drakula Erdélyben, stb.

chupacabra.jpg Chupacabra

Érdekesség, hogy a románoknál ismert moroi valószínőleg az ortodox egyház azon tanításából eredhet, miszerint akik a kiközösítés átkában halnak meg, azok visszajáró halottak lesznek mindaddig, míg az egyház fel nem oldozza őket. (Megjegyzem, ez alapján azt kellene hinnünk, hogy az egyház maga teremtette meg a vámpírokat, legalábbis a Drakula típusúakat.) Mindenesetre elég egyértelműnek tűnik, hogy ezeket a lényeket a vérben levő energia éltette, vagy élteti, nem pedig a vitaminok és egyéb tápanyagok, mert akkor egyszerűbben is hozzájuthatnának a napi betevőhöz, gyilkolás nélkül. (Hogy napjaink modern vérkonzerven élő vámpírjai miként létezhetnek, azt a filmipar bizonyára jobban tudja, de az is lehet, hogy ők is áldozatul estek napjaink egészséggyilkos élelmiszerbizniszének.) Ami viszont érdekes kérdés, hogy ezek valóságos teremtmények-e, vagy csak az emberi képzelet és félelem szülöttei, mindenesetre különös, hogy évezredek óta hisz bennük az emberiség szinte kivétel nélkül. És még egy dolog: Mindig melegvérűek vérét szívják, ami bizonyára nem lehet véletlen, és nem hiszem, hogy a biológia-tudomány szerinti, hidegvérűekkel szembeni felsőbbrendűség az oka, sokkal inkább a szellemi fejlettséggel van véleményem szerint összefüggésben.

azteknagy.jpg Azték emberáldozat

A vér szellemiségéhez szorosan hozzátartozik az isteneknek szánt áldozat, ami szinte az összes régi kultúrában jelen volt. Ez lehetett állat- vagy/és emberáldozat. Áldoztak a toltékok, aztékok, maják, irokézek és pawnik, Indiában, Kánaán népei, héberek, sumérok, görögök, kelták, magyarok, hunok, rómaiak, germánok, gallok, hinduk (csak állatot), Hawaii-on, Ghánában, Nigériában, Kínában, Japánban és sorolhatnám.

blutopfer-nepal.jpg Áldozati oltár Nepálban

A megszentelt áldozat vérének tisztító ereje nem csak a zsidó-keresztény hitben van jelen, hanem más vallásokban is, ám amit lehet az isteneknek ajánlani, azt lehet az ördögnek is. Az egy másik kérdés, hogy miféle különbség teszi szentté, vagy ördögivé az szükséges áldozati vér kiontását, ami általában az élet kioltása nélkül nem megy, ez azonban azt is jelenti, hogy ölni kell, anélkül nem megy.

isaac.jpg Ábrahám és Izsák

5. parancsolat    Ne ölj!

Nincs itt valamiféle nagy ellentmondás?

A mai vértelen keresztény szentmiseáldozat bemutatásakor a pap ezeket a szavakat mondja a bor konszekrációja során: „Vegyétek és igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem kelyhe, az új és örök szövetségé. Ez a vér értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.”  Itt a vért a bor jelképezi, amit felekezettől függően csak a pap iszik meg, vagy a jelenlevő hívek is. Különös, hogy az írás szerint Jézus maga kéri, hogy igyanak a véréből. Ha a szellemiségét nézzük, akkor itt megszentelt vérivás történik. Ez azért különös, mert Izrael Istene és Jézus is tiltja a vér fogyasztását. Ha a korábban említett zsidó „lélek” szójelentéseket nézzük, akkor látjuk, hogy a bibliai vér a nefes, ami az emberben és állatban van. Ez azt is jelenthetné, hogy aki vérrel együtt eszik egy állatot, abba átkerül az állat életenergiájából. Többek között a hinduk is hisznek abban, hogy a megivott vér olyanná tesz, mint akinek a vére volt, de olvastam arról is, hogy indián harcosok azért ették meg a medve szívét, hogy erősek legyenek és bátrak, ugyanakkor a kínaiak meg gyógyhatást tulajdonítanak a kígyó vérének, de ne felejtsük, hogy Ázsiában a kígyó nem ördögi teremtmény, hanem többnyire bölcs.

A Kárpát medencébe érkező honfoglaló magyarok hét vezére saját véréből folyatott egy kupa borba, és mindegyikük ivott belőle. Evvel megköttetett a vérszerződés, ami egyben a legszentebb eskü is volt. A megszegése az áruló vérének kiontását jelentette. Van egy másik vérszerződés is, amit nem lehet megszegni, mert magával az Ördöggel köttetik. Az aláírás, ami hamisíthatatlan, az a szerződő ember vére, és egyetlen cseppje elég az „életbelépéshez”. Ha egy csepp vér elég, akkor valóban azt kell hinnünk, hogy a lelkünk is benne van, ami viszont minden embernek egyedi és megismételhetetlen, vagyis nem lehet csalni.

Vértestvérséget fogadók szintén ittak egymás véréből, vagy sebet ejtettek a kezükön, karjukon és kézfogással egyesítették összefolyó vérüket.

A vérvád fogalma a modern szóhasználatban egyvalamit takar: a hamis vádnak azt a közismert „alfaját”, hogy a zsidók az általuk megölt keresztény gyerekek vérét veszik, s ebből a vérből sütik ki az ünnepi kenyeret, a pászkát. Hirhedt példája a tiszaeszlári per.

Vérfertőzésnek nevezik, ha közvetlen vérségi rokonságban levők érintkeznek egymással szexuálisan. Vérbosszú pedig a vért a vérért, ami a bibliai „szemet szemért, fogat fogért” kijelentéssel megegyezik. Aztán vannak még a vérszomjasak, véres kezűek, forró- és hidegvérűek, tisztavérűek, meg a rossz vér és sorolhatnám, és vajon miként képes a vér szaga megvadítani, megrészegíteni, vagy örjöngővé változtatni ragadozókat, vagy akár embereket. Talán nem is a szaga teszi... És valójában mi történik, ha valaki vért fogyaszt, mert a ragadozó állatokból nem lesz növényevő, amelyeknek a húsát eszik a vérükkel és életerejükkel együtt. Nem lehet véletlen, hogy a legnagyobb szellemi vezetők tartózkodnak az állati fehérjéktől, de legalábbis a hústól. Ha megnézzük a Bibliában, Isten az embernek eredetileg a maghozó füveket és a gyümölcsöket adta táplálékul, de az első emberpár fia, Ábel már áldoz neki bárányt, ám "hivatalosan" csak a Vízözön után engedi meg, hogy az ember húst is ehet. (Mózes I. 9:2-4) Ezen döntésének az oka nincs leírva, legalábbis nem találtam rá eddig, csak arra, hogy az ember tartózkodjon a vér fogyasztásától. Ennek ellenére napjainkra a véres dolgok előkelő helyet vívtak ki a gasztronómiában is. A véreshurkától a véres steakig széles a palettája az étlapnak.

A ragadozók és a zsákmányállatok között látszólag nincs is sok különbség. Életük kezdeti szakasza felkészíti őket a harcra a táplálékért, területért és a nőstényekért. A növényevő utóda pár órán belül képes futni, a ragadozó kölyke sokáig gyámoltalan. Mindkét félnél vannak intelligensnek tartott fajok és kevésbé azok. A delfinek, melyek agya egyes kutatások szerint összetettebb az emberénél, szintén ragadozók, ám alapjábavéve nem agresszívak. Talán köze van ehhez annak, hogy csak halakkal táplálkoznak, vagyis nem melegvérű állatokkal. A vértől közismerten megvaduló cápák viszont ezzel is, azzal is, igaz ők maguk is halak. Néhány növényevő pedig kimondottan ingerlékeny hírében áll, mint például az orrszarvú, vagy a víziló. Túl sok a kivétel, ami nem erősíti meg a szabályt, ami nincs.

Van egy mondás: „Az vagy, amit megeszel.” Sokáig azt hittem, hogy ez olyasmit jelent, mint pl. aki sok disznóhúst eszik, olyan lesz idővel, mint egy disznó. Ez is előfordul, de a jelenséget nem kizárólag a disznóhús okozza. Jézus azt mondja, hogy Isten igéje a szellem tápláléka. Ha úgy nézem a vért, mint nefes, azaz animális lélek, vagyis egy alacsony rezgésű "táplálék", és folyton húst eszek vérrel, az a fizikai testemnek sem túlzottan egészséges, de a szellememnek biztosan nem, legalábbis fejlődés szempontjából nem, mivel nem a megfelelő magas rezgésű táplálékot kapja, és animális szinten marad a szellem. Arról a különbségről pedig még nem is tudunk, ami az eleven vér és a halott vér között van. Minden hűtött, tartósított, fagyasztott vér halott, vagyis amit a boltban veszünk.

A növényeknek a zsidók szerint nincs lelke, Arisztotelész szerint van. Ha időt szánunk a természetre, leülünk egy fa árnyékába, vagy csak csendben szemléljük, szerintem a többség Arisztotelésszel ért egyet. A növények a Nap energiáját alakítják át. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, egy növény az tulajdonképpen ehető fény, vagyis elvileg a legtökéletesebb energiaforrás egy fejlődő emberi szellem számára. Ezt támasztja alá az is, hogy a növényvilágban is ott vannak a fehérjék, zsírok, cukor, ásványi anyagok, rostok, vitaminok, valamint természetes antibiotikumok és gyógyszerek. Minden, amire szüksége van az embernek, az megtalálható a legtermészetesebb formájában. Persze senkit sem akarok étkezési szokásainak megváltoztatására rábeszélni, döntse el mindenki maga, de érdemes elgondolkozni, már csak azért is, mert a milliárdokat bezsebelő élelmiszeripar nem csak a vámpírokat akarja megbetegíteni.

Írásomat egy háborúval kezdtem. Nem szükséges idegenek képzeletbeli háborúján szörnyülködni, van éppen elég saját kis és nagy háborúnk már hosszú évezredek óta. Miért nem szűnik meg a vérontás, miért áztatja szüntelenül vér a bolygónkat... mintha az egész Föld egy hatalmas áldozati oltár lenne, amin folyamatosan kell az eleven vérnek ömlenie, de vajon milyen istennek van szüksége ennyi életneregiára, ennyi vérre, amivel óceánok medrét lehetne megtölteni?...


Források:

http://drwu-akupunktura.hu/?page=akupunkturas_kezeles

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/energia-aura-csakra-1/energia-a-mindennapokban

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vampires_in_folklore_and_mythology

http://www.katolikus-honlap.hu/0904/ful-1.htm

http://www.es.hu/-el;vervad;2012-11-14.html

http://www.annwn.hu/panteon/aldozatokfelajanlasok

 ♦

Egy különleges vérszívó a gyógyítás szolgálatában az orvosi pióca (hirudo medicinalis). Már évszázadok óta alkalmazta őket az orvostudomány és a népi gyógyászat. A medicína “fejlődése” Európában visszaszorította őket, de napjainkban újra felfedezték ezt a kis gyűrűsférget, ami természetes módon, tisztán (sterilen), mellékhatások nélkül képes segíteni olyan problémáknál, mint ödémák, magas vérnyomás, zúzott-duzzadt sebek gyorsabb gyógyulása, aranyér, vénás keringés javítása, vérrögképződés megakadályozása, érgörcsoldó hatású, nyirokkeringés gyorsító, ízületi gyulladások fájdalmainak csillapítása. Az orvosi pióca mára szígorúan védett faj, csak nagyon kevés területen találhatóak még szabadon élő egyedek, amelyek begyűjtése tilos!  A dolog árnyoldala az, hogy az állatokat így tömegesen tenyésztik, hogy ellássák a feneketlen gyógyszer- és kozmetikai ipart. Állítólag nem ölik meg őket, miközben a hatóanyagot tartalmazó nyálat nyerik ki az állatokból. Állítólag…

 ♦

Anime jelenetek gyerekeknek!

 

anime-blood-girl-general-452694.jpg

 

bloody-girl.jpg

 

blood-born.jpg

 

 

fallen-angel-wings.jpg

 

 

 

blood-c-girl-glasses-sword-pose-anime.jpg

Persze vannak más animék is...