Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az a "fránya" három kívánság

2012.10.10

  

Hát igen! Az a bizonyos három kívánság, amit egy váratlanul felbukkanó jótündér, az aranyhal, vagy egy öregember kínál fel nekünk jócselekedetünkért. Ki ne álmodozott volna róla, és bizonyosan sokunk kezdte a kívánságait sorolni, hogy...

Kisgyerekként még csak az kellett, ami a másik gyereknek volt, nekünk meg nem, vagy éppen a reklámban hírdették színesen, hangosan. Később már a menőbb, a modernebb, a divatosabb, de legfőképp a drágább lett volna áhítatunk tárgya. Aztán fifikásudtunk idővel, mert pénzt kértünk volna a sosem kifogyó feneketlen bugyellárisból. Még érettebben pedig talán egészséget is akartunk volna, hogy élvezhessük is a gazdagság kimeríthetetlen lehetőségeit, mert ugye ez jelentette és jelenti ma is a többségnek a vélt megoldást problémáira, boldogtalanságára, céltalan életére.

De vajon mi az az utolsó, végső, hőn áhított, elérhetetlen kívánság, amelyiket a jótündér már nem teljesíthet, mert lehetetlen?

Mint az orosz népmese a csukáról, a halászról, meg annak a feleségéről. Ahogy nőttek a kívánságok, úgy tornyosultak a viharfelhők. Csak beképzelem, vagy tényleg mintha lenne valami hasonlóság a mese és a mai történések között.

És közben múlnak az éveink, évtizedeink és rá kell döbbennünk, hogy eddigi kívánságaink, vágyaink fabatkát sem értek! Addig van értékük, míg bízonyos érdekek azt kívánják (talán a gonosz boszorkány, vagy a sötét varázsló, csak álnéven élnek közöttünk), és addig, amíg ragaszkodunk hozzájuk.

Próbálkozások, mint pl a Világszépe (?? VILÁGSZÉPE? Már a Marson is választanak??)  választásokon elhangzó, egyetemeket járt szempillarebegtető óhaj-sóhaj a Világbéke után, csak egy kis plusz jelecske a zsüri értékelésében. Igazi PR,  nem igaz kívánság. Hiszen a Világbékét nem kívánni, hanem csinálni kell(ene)!!

Egészség, jólét? Na és meddig tartana mai hozzállásunkkal, önzésünkkel, kapzsiságunkkal?

De akkor mit kellene kívánnunk, ami valóban értékes és megmarad?

Talán nem is ezek a valódi kérdések, talán a valódi kérdés mélyebben rejtőzik. Csak keresni kéne... csak keresni.

(Ps: Van egyáltalán olyan ember, aki miután a tündér feltette (volna) azt a bizonyos kérdést, válasz helyett visszakérdezett (volna):         

- És mi a te kívánságod, Jótündér?

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.