Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eleven Föld

GAIA – A Föld, mint élőlény

A Föld bolygó egy hatalmas eleven organizmus, amelyet temérdek élőlény népesít be, és amely 365 nap alatt kerüli meg a Napot. Hasonlóan, ahogy az erek behálóznak egy szervezetet, úgy szövi át egy láthatatlan necc az egész planétát.

James Lovelock, brit természettudós az 1960-as évek végén állította fel ezt a teóriát, és azt az eleven organizmust, amit a Földrendszer az atmoszféráján belül levő összes életformával képez, Gaiá-nak nevezte el. Ez a teória az alapja annak az alternatív politikának, miszerint az ember, mint Gaia része, egyénként is felelős a Természetért. A Gaia-teória azt mondja, hogy az élet és a természet egységet képeznek. Az összes organizmus és azok fizikai-kémiai összetétele oly szoros kapcsolatban állnak egymással, hogy együtt egy önmagát szabályozó evolúciós folyamatot képeznek. A Föld egy kék köntösbe öltözött szuper organizmus, abban az értelemben biztosan élő, mint minden biológiai szervezet, amely maga szabályozza az anyagcseréjét, hőmérsékletét, és többé-kevésbé behatárolja a helyét a létezhető életnek. A látható fizikai formája mellett létezik egy  (számunkra) láthatatlan, fölérendelt energiamintázat, ami körbeveszi az egész bolygót. A geomantiával foglalkozók gyanítják, hogy ennek az energiahálónak a létezéséről már évezredekkel ezelőtt tudtak őseink, és ez a tudás még élt évszázadokkal ezelőtt is, amikor tudatosan használták többnyire vallási, vagy gyógyulási célból ezeket az erővonalakat, vagy azok metszéspontjait. Ismert elnevezésük Ley-vonalak.

gridmapsgoogle.jpg

Feltételezhetően a Ley-vonalak az „Élet forrásai”, melyek a növény-, állat- és embervilágot inspirálják és támogatják. Nem lehet véletlen, hogy kőkörök, a piramisok, obeliszkek, különféle  szakrális építmények lettek ezekre a vonalakra, illetve azok metszéspontjaira emelve. Érzékeny emberek képesek ezeken a helyeken az energiákat érzékelni. A szlovén geomantológus, Marko Pogacnik egy élő testnek írja le a Földet, melynek látható, fizikai megjelenése mögött valóságos titkok nyilvánulnak meg: csakrák rendszere, erővonalak, finomanyagú szervek, akupunktúra pontok, hiperérzékeny egyensúlyi szervek, légzőpontok és rendszerek, amelyek fenntartják a Föld és az Ég közötti kapcsolatot.

Szükségszerű megváltoztatnunk bolygónkhoz való eddigi viszonyunkat. Erre hasznos példa lehet többek között a kínai Feng Shui, amely nem uralni akarja a Földet, a Természetet, hanem harmóniára törekszik.

A földi élet kialakulásához, fejlődéséhez a feltételek kb. 3,6 milliárd éve adottak voltak – máig.

Ha egy faj oly mértékben károsítja a környezetét, hogy az veszélyt jelent az utódok létére, akkor ez a faj nem maradhat a rendszerben. James Lovelock ezt eképp fogalmazza meg: „ Gaia el fogja törölni.”  Ha az ember működésére gondolunk, a temérdek környezetszennyezésre, pusztításra, fajok kiirtására és sorolhatnám, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a napjainkba zajló egyre hevesebb és pusztítóbb természeti katasztrófákat, a klímaváltozást és annak lehetséges következményeit.

A változás elkerülhetetlen. A kérdés az, hogy mi emberek hajlandóak vagyunk ezt tudomásul venni, vagy ismét belezuhanunk a szakadékba.

living-earth.jpg

Geomantológia:  kínai és arab eredetű tradícionális képesség vonalakból, figurákból és homokból jósolni. Napjaink geomantológusai a Földünket behálózó  erővonalak mintázatával foglalkoznak. Ingával, vesszővel keresik meg a földalatti vízereket, amelyek zavarokat okozhatnak helyiségekben, épületekben, de akár utakon is.

Forrás: Weltbild: Mystica