Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könnyek tengere

2013.09.21

A szem a lélek tükre. Szemünkben tükröződik lelkünk tengere. Ha csendes a felszín, békésen fénylik, ám ha valami felkavarja és túlcsordul, könnyekként hulllik ebben a világban.

Földünk könnyei a tengerek, óceánok, tavak folyók és minden vizek, melyek életet adnak minden rajta élőnek. Ezek a szeretet könnyei.

Testünk 60-70 százaléka vízből áll. Azt is mondhatnánk, hogy Földanya könnyeiből, ez pedig azt jelentené, hogy földi életünk könnytengerben kezdődik, mi pedig születésünkkor ajándékozzuk első könnyeinket a világnak, amely befogad.

Könnyeink beszédesebbek minden szónál. Egyetlen cseppjében benne lehet örömünk, bánatunk, félelmünk és hősiességünk, hazugság, vagy őszinteség, harag és megbocsájtás, boldogság, vagy tragédia, születés és halál.

Fel-feltűnedező gondolatok: vajon mit mesélnek lelkünk patakjai... félelem, vagy öröm köszönt minket érkezésünkkor..., életünk folyamán milyen forrásokat fakasztunk szívünkből: örömét, vagy bánathozót. Kósza gondolatfelhők tükröződése egy végtelen tengeren.

Vajon észrevesszük-e őket, vagy csak az zavar minket, hogy elhomályosítják látásunkat és gyengének látszunk. Meglátjuk a csillanás mögött a valóságot?

Van egy hely. Itt van látható világunkban, láthatatlanságba rejtve. Végtelen óceán, melynek horizontján összemosódnak a fények a csillagok fényeivel. Partja változatos. Gyöngyház homokot csókol, fekete földet simogat, sziklákat paskol hullámaival.

Halvány csillámlás, és a homokon vékony erecske indul a tenger felé. Körülötte újabb és újabb patakocskák csordogálnak keskeny medret mélyítve a lágy fövenybe. Vizük lassan elmossa a szemcséket és kibukkan a föld sötétje. Újabb források csobognak, a legkeményebb talajba is utat vésve. Néha elakadnak az agyagos földben, vagy kövek falán, nyugtalanul forgolódnak, mígnem átszakad a gát, és ők zabolátlanul vágtatnak tovább a tenger felé. Az emelkedő köves talaj szikláiról szüntelen csepegnek, folydogálnak, csurrannak, permeteznek, zubognak lefelé mély árkokat vájva. Nincs az a kő, mely örökké ellent tudna állni nekik.

Vajon honnan jönnek ezek a vizek és mit suttognak a tengernek?

Emlékszünk-e még az első cseppre, mely a Fény elvesztésének fájdalmából és a közelgő harsogó félelemből született, ami elvakított és belénkmart durva zajaival, mikor beléptünk ebbe a világba, és az első elbotlásból, első ütésből, első rúgásból fakadókra? Évek során az aprócska ér patakká duzzadt, megtelve bánattal, csalódottsággal, keserűséggel, haraggal, miket gúny, megalázás, tehetetlenség, félelem táplált. A félelem, amely beszennyezi lelkünk kristálytiszta tengerét. Számos forrás dagad megállíthatatlanul a rettegés zuhatagává, ami aztán porrá zúzódik a sziklák éles testén, mielőtt hazatérne az óceán ölébe.

Nem szorul össze a szíved, ha valódi könnyeket látsz?

Éhségtől nagyra tátott, fénytelen szemekben, rettegés kitágult pupilláin, a gyász lehunyt pilláin, az önvád, a szégyen és a kiszolgáltatottság pillantásaiban.

Nem szorul össze a szíved, ha a védtelent sírni látod?

... ha a gyász fájdalmában megtört emberek zokogását hallod?

... ha a katona arcán könny csorog az esztelen pusztítást látva, és a tüntetők ellen kivezérelt rendőr sírva omlik össze, mert ő védeni esküdött fel, nem ütni, verni és ölni.

 

poorchildrencrying.jpg A kiszolgáltatottság könnyei

somalia--poor-child.jpg Éhező gyermek, Szomália

palestine.jpg Palesztina

man-crying.jpg

weinend-liegt-sich-ein-aelteres-paar-in-der-stadt-onagawa-im-nordosten-japans-in-den-armen.jpg Japán 

20-eves-megolt-26-embert-egy-iskolaban--newtownban--connecticut.jpg Iskolai lövöldözés, 26 halott, USA

mother-crying-over-slain-soldier-son.jpg Értelmetlen halál 

cryingsoldier-china-foldrenges.jpg Kína, földrengés 

soldier-crying.jpg

manilai-tuntetesen-joselito-sevilla-rendor-sirva-fakadt.-nyugalomra-intette-az-embereket.-tuntetokvigasztaljak..jpg  Manila

michael-yon.jpeg A háború ártatlan áldozatai (Michael Yon)

 

Ezek a könnyek a lélek segélykiáltásai a vakok és süketek felé, és értük is hullanak, hogy felébredjenek végre, mielőtt a Földet elárassza a keserű áradat.

 

light-rays-over-the-sea-6587.jpg

 

Vannak azonban fénylő csermelyek. Tiszták, gyógyítóak, telve örömmel, vigasszal, megértéssel, együttérzéssel. Begyógyítják lelkünk sebeit, melyet a félelem keserű könnyszilánkjai ejtettek. Fénnyel töltik meg lelkünk tengerét, és vize újra kristálytiszta lesz.

A Szeretet könnyei ezek, melyek meggyógyíthatják beteg világunkat.

 

oromkonnyek.jpg

smile-and-tears.png

smile-and-tears.jpg

oromkonnyek1.jpg

 

 ... ha szívből akarjuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sopron

(Zora, 2013.10.04 18:16)

Tegnap megnéztük ezt a barátnőmmel. Kicsit ittunk előtte, ő meg egész éjjel bőgött, hogy milyen szomorú az irásod. engem inkább idegesített, hogy miért kell ennyire nyálasnak lennie, meg hatásvadásznak. Aztán ma azon gondolkodtam, hogy miért is idegesítenek a valódi könnyek. Fura, mi?

Re: Sopron

(Kazu, 2013.10.14 11:49)

Kedves Zora, be kell vallanom, sokáig gondolkodtam, tegyek-e be képet, de pont az egyik kép indított az írásra. Végül tettem bele, talán sokat is, de nem ez a lényeg. Fontos gondolatot említettél, miért idegesítik az emberek többségét az őszinte könnyek? Főleg, ha nem vagyunk egyedül.
Ezen a miért-en érdemes elgondolkozni.