Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kolostorkertben - Jáde részlet (TABU)

2012.08.28

 

bankan.png

Az épület mögött egy hatalmas sziklatömb támaszkodott a hegyfalnak. Bonsaiok álltak rajta művészien rendezett rendetlenségben. A mester rajongott a törpe növényekért és szenvedélyesen foglalkozott velük.
A változatos formák elbűvölték a fiút. Micsoda türelem és kitartás kell ehhez! Különösen egy varázsolta el. Mintha egy ősrégi meséből tévedt volna ide. Szálkás törzsén százévesnek látszó ráncbarázdák tekeregtek, oldalra nyúló ágain sötétzöld levélpárnák pihentek. Kaito nem csodálkozott volna, ha lassan nyújtózkodni kezd. Óvatosan emelte felé a kezét, de mielőtt hozzáért volna, megállt a mozdulat.
- Bankan, a Sárkány. Hosszú, karcsú, kígyózó testét láthatod benne. Jó választás.
- És ez? – mutatott egy vízzel töltött tálban álló sziklás mini vidékre, kis girbegurba növénykékkel.
- Ishizuke, Kőre telepített. Az meg Yose-ue, az Erdő.
- Mennyi ideig kell ezt tanulni, hogy az ember tudja?
- Minden fához egy élet – nevetett halkan a mester, aztán leültek egy padra.
- Fiatal korod ellenére nehéz évek állnak mögötted.
Kaito bólintott. „Biztosan Kenzo mesélt rólam.”
- Nem mesélt – hallotta. Meglepetten kapta fel a fejét. „Hiszen ezt gondoltam!”
- Bár Kenzo okos és erős, de előtte is áll még egy kemény harc.
A fiú kérdőn nézett rá.
- Különös – fürkészte őt a mester. – Különös, ahogy rád talált.
Kaito megint nem értett semmit.
- Mindenkinek szembe kell egyszer néznie a belső félelmeivel. Te ismered a tiédet, én megszelídítettem az enyémet, Kenzo még nem meri néven nevezni a sajátját.
„Miről beszél?”- figyelte a fiú. Az öreg kicsit elmélázott, aztán folytatta.
- Én sem születtem papnak. Gondtalan és egyszerű gyerekéletet éltem, aztán fel kellett nőnöm. Nehéz dolgokkal kellett szembesülnöm, de megtettem és alkut kötöttünk. Szerzetes lettem és megtaláltam a békémet.
- Homoszexuális vagyok – mondta ki Kaito és megdöbbent önmagán. Ezt most miért mondta? Az öreg csak mosolygott.
- Tudom. És ettől a világ nem lesz sem jobb, sem rosszabb. Ugyanannyi jogod van az élethez, mint bárki másnak, hát éld! Most éld, mert most élsz! A holnap is eljön és akkor újra most lesz. Ha már ma rettegsz a holnap miatt, akkor már túl sokszor féltél valami miatt, ami talán be sem következik, és ha mégis, akkor majd mégegyszer rettegsz tőle?
Kaito nagyot sóhajtott. Ha ez ilyen egyszerű lenne!
- Nem mondtam, hogy egyszerű – mondta a mester –, de azt sem, hogy nehéz.
- „Hallja a gondolataimat?” – fürkészte a fiú az arcát, ám csak derűt sugárzott.
- De hogyan felejtsem el a félelmemet, ha rögtön rám törnek, mikor valaminek örülni kezdek?
- Ne gondolj rájuk! Ilyen egyszerű!
- Én inkább nehéznek érzem.
- Ha ennyire ragaszkodsz hozzá – emelte fel kissé a hangját a mester –, akkor az is marad! – aztán megenyhülve hozzátette:
- Gyere ide többször! Csak keress egy jó helyet magadnak, aztán meglátod!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sopron

(Zora, 2012.12.10 18:24)

Megint én írok valamit. Bírod Japánt, az biztos. Én is. Felmerült bennem egy kérdés. Miért írsz homoszexuálisokról? Bocs, ha indiszkrét vagyok, de kíváncsi vagyok. Eléggé kihangsúlyozod a toleranciát mások iránt. Miért? Vagy titok? Nekem semmi bajom velük, amíg nem kell hozzá éljeneznem, vagy maradhatok a barátnőm mellett. De a homo felvonulások kissé erősek nekem. Bocs, ha esetleg túlmentem a határodon, de szívesen hallanám a te gondolataidat erről. Üdv!

Re: Sopron

(Kazu, 2012.12.12 20:20)

Szia Zora! Valóban szeretem Japánt. Ez egy különleges kapcsolat, amit nem igazán tudok és nem is akarnék megmagyarázni. A kérdésed lehet, hogy direkt kicsit, de jogos. Miért írok fiúszerelemről? Nem tudom. Sokáig magam is a kemény kritizálók táborába tartoztam, aztán egyszercsak ott volt egy gondolat, és ahogy nőtt bennem, úgy változtam én is. Kezdtem másképp látni dolgokat, a saját agyammal kezdtem átgondolni a másságot, nem vettem magamra mások véleményét. Ez nem azt jelenti, hogy ettől fogva a saját nememet szeretem, ez azt jelenti, hogy elfogadok minden embert olyannak, amilyen. Előítéletek és ítélkezés nélkül. Abban egyetértek Veled, hogy a szexualitás magánügy, tehát annak is kéne maradnia, bármilyen beállítottságú is az ember és bárki.