Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy talán zen történet...

2016.04.27

Egy talán zen történet…

Egy bölcs, idős zenmester talált egyszer egy elkóborolt csibét és magával vitte a kolostorba, ahol élt. A csibéből hamarosan csinos kis kakas lett, aztán egy reggelen próbálgatni kezdte a hangját. A szerzetesek eleinte örültek hangosodó énekgyakorlatainak, legalább nem aludták el a korai meditációt, ám az egyre öntudatosabb kertimadár nem tett különbséget a napok között. A mester miatt nem merte senki se szóvá tenni a nem kért ébresztéseket és büszke, férfiasodó kakaskánk hangja is egyre ércesebben csengett az őszi derengő szürkületben.

Elérkezett a december, vele együtt a szessinek szessine, a rohátszu. Egy teljes hét, azaz hét nap, napi 15 óra meditáció 4 részre elosztva, egy-két órás megszakításokkal. 

Kakaskát ez sem zavarta kéretlen koncertjének megtartásában. Ahogy megkezdődött az 5 órai, aznap második elmélyülés, nekiállt szólójának. A mester ilyenkor lehunyta a szemét, a tanítványok meg meditálás helyett azt találgatták, vajon mire gondolhat.

Aztán ez a rohátszu is végetért, de abban mindenki egyetértett, hogy hosszabb volt a többinél. Az ünneplés után végre kialudhatták magukat, azaz kialudhatták volna, mert hajnali ötkor élesen harsant a kakasszó. Mintha még cifrázta volna harsány áriáját. Ekkor megjelent az udvaron a mester.

Odament a kakashoz, lehajolt hozzá és felemelte. Az kíváncsian forgatta a fejét és egy világ dőlhetett össze pici szívében, mikor nagyívben áthajították a magas kőkerítésen. A kolostor megkönnyebbülten sóhajtott fel és hamarosan békés szuszogás és horkolás hallatszott a hálóhelyek felől. A mester visszament a szobájába, leült lótuszülésben a szőnyegre és pár percig csak mormolt. Senki sem tudta miért nem alszik, de valamikor egy másik időben egy éjszakai madár született egy erdőben. Nappal aludt, éjjel nesztelenül repkedett. Csodaszép gyöngybagoly volt, csak egyetlen furcsasága akadt, minden alkalommal, mielőtt éjszaka vadászni indult, tett egy kört a kolostor fölött és élesen rikkantott egyet.