Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bambusz

 A bambuszok a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növények. Több mint 1000 fajuk ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed.

Ugyan a perjefélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfaként hivatkoznak rájuk, mivel némely fajuk megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is. Persze nem ez az általános. A legtöbb faj magassága 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.
Az eddigi feljegyzések szerint a Bambusa arundinacea 91 cm-t nőtt egy nap alatt, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 cm-t. Az átlagos napi növekedés kb. 25–28 cm!
A bambusz éjjel sokkal gyorsabban nő, mint nappal, amire eddig meggyőző magyarázatot még nem sikerült találni
Az üreges felépítésű, kis súlyú és nagyon hajlékony, rugalmas száraknak köszönhetően az élet szinte minden területén hasznosítható növények. Készíthető belőle kerítés, építési állványzat, kerti vagy akár szobai bútor, de még ékszer is. Japánban íjat is készítenek belőlük, továbbá kb. a XI. században megépített első ágyúk csőanyagául is bambusznádak szolgáltak (ezek a hucsongok). A bamusz szárát alkotó rostokat - a lenhez vagy kenderhez hasonló módon - a textilipar mint szálasanyagot hasznosítja, vagy a vegyipar kinyeri belőlük a cellulózt és abból viszkózszálat készítenek szintén textilipari felhasználásra.
A talajból kibújt fiatal bambuszhajtás, a bambuszrügy a legtöbb faj esetében ehető. Az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga. (megj:én is nagyon szeretem!)
 
Egy "érdekesség", amit régen olvastam: talán Kínában a bambuszt kivégzéshez is alkalmazták. Fölé kötötték az áldozatot, és a gyorsnövekedésű növény szép lassan-gyorsan (ez ebben az esetben valóban nézőpont kérdése), átnőtt rajta. Brutális, de az európai karóbahúzás sem volt kevésbé az.

konyv-bambuszbol.jpg

Könyv bambuszból