Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán (Nippon aishiteiru)

Nippon - Japán       aishiteiru - szeretlek 

Ez mindent elárul Japánhoz fűződő viszonyomról. Nem tudok erre a különös országra objektíven tekinteni. Gyönyörű tájai, építészete, a hagyományok őrzése, békés zen kertjei, varázslatos virágparkjai, a cseresznye- és a sárgabarackvirágzás ünnepe, állatvilága, a kultúra, a nyelv, kalligráfia, festészet, a szellemiség, mint a titokzatos zen, ami átitatja a művészeteket, harci tevékenységeket, vagy bushidot, mint íjászat, kardvívás, stb. A szamurájok világa, gésák, teaszertartás, a természethez való szoros és toleráns kapcsolatuk, ami sajnos a túlzott amerikanizálódás miatt erősen veszélybe került, a történelme, a nyelv, a tradícionális és a modern japán zene, és... és... és...

Japánban él az egyetlen majomfajta, a japán makákó, mely a zord téli időjáráshoz alkalmazkodott, és az emberektől elleste a melegvízű fürdők használatát, sőt még hógolyózni is megtanultak.

Itt élnek a legextrémebb emberek és itt van az egyetlen császár, a Tennó, aki nem uralkodik, hanem lelki támasza és jelképe népének és annak egységének. Jövedelme messze-messze  nem "császári", példát vehetnének róla más magamutogató, szégyentelenül pazarló európai királyi házak... és nem csak az anyagiak miatt.

A japán császárt keresztnevén szólítják, ehhez teszik a "hito" szócskát, ami személyt jelent. A japán császárok a Napistennőtől, Amateraszu Ómikamitól származtatják magukat, ami isteni méltóságot jelentett. Erről a méltóságról 1946-ban Hirohito császár nyilvánosan lemondott, persze nem önként, hanem amerikai kényszer következtében, miután Japán kapitulált a Hiroshimát és Nagasakit ért amerikai támadás után, ahol az amerikai atombombák több százezer ártatlan életet oltottak ki. (Megjegyzem, én nem tudok arról, hogy Amerika valaha nyilvánosan, vagy bárhogy bocsánatot kért volna Japántól.)

/Érdekesség: Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Amateraszu_%C3%93mikami/

Amateraszu Ómikami (天照大神/天照大御神), a „Mennymegvilágító Nagy Istenség” a sintó vallás főistene, a Napistennő, tőle származtatják a japán császári házat. A szigetvilág-teremtő istenpáros, Izanagi és Izanami gyermekeként leküldte unokáját, Ninigi no Mikotót a földre, hogy vonja uralma alá Japánt, s e célból nekiadta a szent tükröt, a kardot és az ékköveket, a későbbi uralkodói jelvényeket. Ninigi ükunokája, Dzsimmu lett az első császár. Amateraszu Ómikami lelke azóta a sintó főhelyén, az iszei nagyszentélyben lakozik.

amaterasu-omikami.gif